Mette Solberg Fjeldheim ble kåret til årets beste reiseblogger i 2017 og har nettopp kommet hjem fra Sri Lanka i skrivende stund.

– Jeg tror det må være et av mine favorittreisemål. Uavhengig av om du er backpacker, et par eller en barnefamilie så er det veldig mye å se og gjøre her, forteller hun.

– Landet har alt i fra flotte fjellturer å by på, er rik på kultur og historisk arkitektur, og har mange dyr å se både langs veien og i nasjonalparker, så det er et spennende land.

–Det er mye god mat og menneskene er veldig vennlige og imøtekommende. Dette er landet der det å være på reise er selve reiseopplevelsen!

Den perfekte strandferien

For de som vil lengst mulig vekk fra alt julestresset og bare vil ligge på en strand, anbefaler hun Seychellene. Eller øyhopping fra Koh Chang i Thailand.

– Koh Chang er en av rundt 50 øyer som ligger mot grensen til Kambodsja. Dette er en nasjonalpark og har mindre turisme enn Phuket. De har også et økoperspektiv på mange av øyene, der det drives mindre overnattingssteder hvor det er fokus på blant annet vannsparing og verning av korallene som mange turister kommer for å se. 

Oman står også på listen over land hun anbefaler. Oman er nabolandet til Dubai, men har langt færre skyskrapere og snarere vakre minareter som strekker seg mot himmelen, forteller hun. Det er et muslimsk land, men ønsker man litt julestemning kan det være opplegg for det på hotellene.

– Her er ikke naturen like tropisk, men man kan gå flotte fjellturer i ørkenlandskap, som stedvis er frodig med palmer. I tillegg har du strandliv ved hotellene rundt Muskat, sier hun.

Ekstra førjulsstemning

Ikke alle ønsker å tilbringe julen i eksotiske land, men kan tenke seg en liten førjulstur for å handle julegaver.

– Jeg elsker London før jul. Det er så fint når de pynter med alle lysene. Sist jeg var der før jul var det en sing along-julekonsert i Royal Albert Hall. Og veldig mange hadde på seg «hjemmestrikkede» julegensere, du vet slike med reinsdyr og snømenn på. Det var litt gøy å få være en del av det de lokale gjør før jul.

– Et høydepunkt var å se «A Christmas Carol» sammen med min niese på et av teatrene i London. Å dra på The Ritz Hotel og nyte en kopp te er også å anbefale. Der er det veldig julestemning. 

De kortreiste

Gøteborg, Stockholm, København og Oslo er alle fine byer å reise til i julen for deg som ikke vil så langt.

– Reiser du til København, så anbefaler jeg å gå litt vekk fra Strøget og heller titte i de koselige sidegatene. I Gøteborg har du blant annet koselige Haga, og i Stockholm likte jeg meg godt i området som kalles SoFo, mens mange nok synes Gamla Stan gir ekstra julestemning.

Oslo lyser opp handlegatene og ved blant annet Spikersuppa og Blå i Brenneriveien er det julemarked.

– Et sted jeg ikke har vært enda, men som jeg har veldig lyst til å besøke før jul, er Røros. Fargerik trehusbebyggelse og snødekte gater må jo gi julestemning, sier hun.